Η offseason ξεκίνησε από χθες και μαζί της τα παζάρια!

Δεν έχει σβήσει καλά καλά η φωτιά της postseason, που βρήκε τους San Francisco Giants πρωταθλητές και οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν ήδη την λαχταριστή κουβέντα της offseason. Η offseason είναι η χαρά του φιλάθλου, όλοι μπορούν να ελπίζουν, όλοι είναι GMs! Όλοι ελπίζουν λίγο ή πολύ πως ο GM της ομάδας τους θα κάνει μεγάλες κινήσεις και θα ενισχύσει την ομάδα τους εκεί που χρειάζεται. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν κάθε χρονιά τόσα όσον αφορά του ελεύθερους (free agents), όσο και για πιθανές ανταλλαγές (trades) μεταξύ των ομάδων.

Με αυτή την δόση αναμονής στο άκουσμα των μεγάλων deals της χρονιάς, που μας έρχεται, σημειώνουμε τα πιο φανταχτερά ονόματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο παζάρι της MLB, όπως τα ξεχώρισε ο Jim Duquette, πρώην GM των New York Mets και νυν δημοσιογράφος στο MLB Network.

Θα ξεκινήσουμε με την θέση κλειδί, που δεν είναι άλλη από τους starters, δηλαδή τους pitchers που ξεκινούν τα παιχνίδια των ομάδων και καλούνται να στρώσουν την νίκη της ομάδας τους. Και φέτος υπάρχουν κάποια πολύ δυνατά ονόματα. O Jon Lester είναι για πολλούς ο κορυφαίος ελεύθερος starter. Πέρσι εν' όψει ελευθέρας έγινε ανταλλαγή από τους Boston Redsox στους Oakland Athletics στην μέση της χρονιάς. Ο αριστερόχειρας pitcher είναι από τους καλύτερους starters σε postseason τα τελευταία χρόνια και λογικά θα έχει πολλές μεγάλες προτάσεις.
Ο Max Scherzer, ή αλλιώς MadMax, ο άσσος των Detroit Tigers, κάτοχος του βραβείου Cy Young Award, μετά από τις πολλές καλές χρονιές του στο Detroit, έχοντας στο οπλαστασιό του ένα μείγμα fastball, changeup, slider, είναι από τους κορυφαίους starters των τελευταίων χρόνων και αναμένεται να τραβήξει τα βλέματα των GMs.
James Shields
Ο James Shields, ο άσσος των πρωταθλητών της American League, Kansas City Royals, πήγε με την ομάδα του στους τελικούς των World Series. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι σε εξαιρετική φόρμα με μικρή εξαίρεση τις επιδόσεις του στην φετινή postseason, κάτι που δεν αναμένεται να επηρεάσει το ενδιαφέρον των ομάδων προς το πρόσωπο του. Ο Ervin Santanta, ο pitcher από τον Άγιο Δομίνικο βρέθηκε και πέρσι στην ίδια θέση και επέλεξε ένα καλό μονοετές συμβόλαιο με τους Atlanta Braves. Είχε καλή χρονιά στην National League και λογικά θα έχει και αυτός πολύ καλές προτάσεις, που δεν αναμένεται όμως να κινηθούν σε 3ετή, 4ετή συμβόλαια.

Sergio Romo
Ακολουθούν κάποια σημαντικά ονόματα στον ρόλο του closer, μια θέση που πολλές ομάδες πονάνε καθώς δεν έχουν βρει τον κατάλληλο παίκτη για να σφραγίζει νίκες. Ο David Robertson είχε την πρώτη του χρονιά ως closer των New York Yankees, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν, μιας και ήταν πολύ αποδοτικός. Ξεχωρίζει επίσης ο Sergio Romo των San Francisco Giants, που τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει κα άυτος στην επιτυχημένη πορεία της ομάδας του. Άξιοι αναφοράς είναι επίσης οι Francisco Rodriguez των Milwaukee Brewers και o Jason Grilli των Los Angeles Angels.

Nelson Cruz
Προχωράμε στους positional players, δηλαδή αυτούς που έχουν κάποια άλλη θέση στον αγωνιστικό χώρο πέρα από τους pitchers. Όσον αναφορά τις επιθετικές επιδόσεις, έχουμε δυνατές περιπτώσεις παικτών. Ο Victor Martinez είχε φέτος φανταστικές επιδόσεις στο ρόπαλο, πρόκειται για ένα switch hitter που ήρθε 2ος στον μέσο όρο στην MLB στο ρόπαλο και παράλληλα αποτελεί μια αξιόπιστη λύση τόσο για την 1B όσο και για την απαιτητική θέση του catcher. Ακολουθεί ο Nelson Cruz, ο οποίος άφησε πίσω του τις ιστορίες με τα στεροειδή και είχε μια πολύ καλή χρονιά όντας πρώτος στην σχετική κατηγορία με 40 home runs (!). Οι Orioles θα παλέψουν να τον κρατήσουν, αλλά υπολογίζεται ότι θα έχει πολλές προτάσεις ακόμα και για 5ετή συμβόλαια.
Melky Cabrera
Ο Hanley Ramirez, ο SS των LA Dodgers, είναι επίσης ψηλά στην λίστα των free agents, καθώς πολλές ομάδες βλέπουν στο πρόσωπο του ένα αξιόπιστο ρόπαλο που μπορεί να παίξει τόσο SS, όσο και 3Β. Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Pablo Sandoval, το αστέρι των πρωταθλητών SF Giants. Επίσης αξιόπιστο ρόπαλο που έρχεται συνήθως στην μέση του lineup και μπορεί να καλύψει τις θέσεις 3B, 1B και DH. Ο αγαπητός Melky Cabrera  , OF, επίσης έκανε δυνατό comeback φέτος με την ομάδα των Toronto Blue Jays, μετά την εγχείριση αφαίρεσης όγκου από την σπονδυλική του στήλη (!). Ο ίδιος δήλωσε ότι λατρεύει το Τορόντο και θέλει να μείνει, αλλά οι σειρήνες με τα δολάρια αναμένεται να είναι πολλές. Άξιοι αναφοράς είναι επίσης οι Michael Morse των SF Giants, Michael Cuddyer των Colorado Rockies, Kendrys Morales των Seattle Mariners, Asdrugal Cabrera των Washington Nationals και ο Russell Martin των Pittsburgh Pirates.